Çene eklemi hastalığı belirtileri

9 Temmuz 2018
ene-eklem-hastalığı-belirtileri-1200x800.jpg

Çene eklemi hastalıkları

TME (Çene eklemi ) hastalığı belirtileri 1. Diş sıkma yada gıcırdatma (buruksizm) sık rastlanan bir TME hastalığı belirtisidir.

Dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması yorulmuş olan kaslara aşırı stres yükler ve buda kafa, boyun, ense ve omuzlarda ağrıya neden olabilir.

2. Baş ağrıları TME hastalarının en sık rastlanan şikayetlerindendir.

Bu ağrılar migren ağrılarıyla karıştırılabilir.TME kaynaklı baş ağrıları özellikle şakak bölgesinde, gözlerin arkasında,başın arkasında, boyun ve omuzlardadır. Migren ağrıları tek taraflıdır. Ağrı görsel olarak rahatsızlıkla veya ışıkla oluşur. Bu tür ağrıların tedavisi daha farklıdır. Eğer migren ağrısından şüpheleniyorsanız bir nöroloğa danışmalısınız. TME probleminiz varsa bu konuda uzmanlaşmış bir diş hekimi ile görüşmelisiniz

3. TME sorunlarının en sık rastlanan belirtilerinden biri çene ekleminden klik, tıkırtı, gıcırdama gibi seslerin gelmesidir.

Hasta ağzını açatığında çene eklemi ileriye doğru hareket eder ve yerinden çıkmış disk üzerinden kayar ve tam bu sırada klik sesi duyulur. Krepitus denen gıcırdama sesi ise, kemiğin kemiğe sürtmesi ve yerinden çıkmış diskin tamamen deforme olduğunu gösterir. Diskin amacı alt çene (kondil) ile üst çenedeki glenoid fossa arasında yastık görevi görüp korumaktır. Bu koruyucu disk deforme olduğunda ve yerinden çıktığında iki kemik birbirine sürter ve krepitus denen sesler ortaya çıkar.

Bir başka semptomda açma kapama sırasında meydana gelir .Hekimler klik sesinin geldiği safhada tedavi etmeye çalışırlar ve gıcırdama, açma-kapama gibi durumlarda ağrı oluşumunun olduğu evreye kadar beklemek istemezler.

4. Hastalar kulak çınlaması, uğuldaması gibi sesler duyuyorsa ya da herhangi bir kulak enfeksiyonu olmaksızın tıkanıklık gibi bir sorun yaşıyorlarsa TME’nin iskeletsel bir sorun taşıdığının göstergesi olabilir.

Diğer semptomları da duymada zayıflık, uğuldama ve denge kaybıdır. Eğer eklem çok geride ve disk de çok önde konumlanmışsa çiğneme kaslarında spazma neden olabilir. Eğer kulak burun boğaz uzmanınız duyma sorununuza ve diğer semptomlara bir neden bulamazsa bu alanda uzmanlaşmış bir diş hekimine görünmelisiniz.

5. Kondil sorunu olan hastaların uyku problemi de olmaktadır.

Beyin derin uyku basamaklarına ulaşılmasını engeller ve rahat bir uyku olmaz. Hastalar yeteri kadar dinlenemez ve gün boyu uykusuzluk, enerji eksikliği sorunu yaşar. Uyku problemi yaratan bir diğer sebep de, sıkma ve gıcırdatma sonucunda yanlış konumlanan diskle birlikte oluşan kas spazmları ve gerilmelerinin yarattığı ağrıdır.

6. TME disfonksiyonunun (fonksiyon bozukluğu) meydana getirdiği diğer bir belirti de depresyondur.

Bu hastalar sürekli artan ve çözümü olmayan kronik ağrıdan şikayetçilerdir. Depresyon hem dişhekimi için hemde medikal doktor için bir sorun oluşturuyor. Eğer ağrı enfeksiyon, tümör, beslenme bozukluğu, sistemik hastalıklar, allerji veya travmadan kaynaklanıyorsa başka bir uzmanın görüşü alınmalıdır.

Özel Meltem Diş Poliklinikleri

Meltem Diş Poliklinikleri, diş hekimi kadrosu ile ağız ve çene bozuklukları, diş problemleri üzerine hizmet vermektedir.