Diş Beyazlatma (Bleaching)


Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma dişlerin koyulaşan renginin açılması işlemidir. Dişlerimiz sigara, renkli yiyecekler, gazlı içecekler, kahve, sigara veya kalıtsal nedenlerle daha koyu renkli bir görünüme sahip olabiliyor. Özel bir yöntem sayesinde bu koyu diş rengi yedi veya sekiz tona kadar açılabilmekte ve daha estetik bir görüntü elde edilmektedir. Diş beyazlatma diş görüntüsüne önemli ölçüde etki eden bir işlemdir. Bu sebeple beyazlatma uygulaması günümüzde sıkça kullanılan estetik işlemlerden biridir. Dişin en dış katmanına mine denir. Diş minesi yediğimiz ve içtiğimiz besinlerin rengiyle dolan delikli bir yapıya sahiptir. Diş fırçalama işlemi elbette dişlerin temizlenmesini ve bu renklerin atılmasını sağlamaktadır. Ama bu işlemlerin sık sık tekrar edilmesi ve bazı kullanılan besinler ile alışkanlıklar sonucunda diş rengi kalıcı bir şekilde değişir. Hastalar bu koyu renkli diş görüntüsünden kurtulmak ve daha parlak bir görüntüye sahip olmak için diş beyazlatma işlemi yaptırmaktadır.


diş beyazlatma tedavisi

Diş Beyazlatma Neden Yapılır?

Diş beyazlatma işlemi diş taşı ve tartar temizliği ile karıştırılmamalıdır. Diş taşı temizliği dişler üzerinde biriken tartar ve plakları yok etmek için yapılır. Dişin zamanla sararıp üzerinde lekeler oluşması bir çok faktöre bağlı olabiliyor. Bunu sadece sigara veya kahve ile sınırlandırmıyoruz. Çünkü dişin dışında lekelenmeler olabileceği gibi dişin içinde de lekelenmeler oluyor. Örneğin bu lekeler çocuk yaşlarda antibiyotik kullanımı veya aşırı derecede fluorid(florür) kullanımından kaynaklı olabilir. Diş gelişiminin henüz tamamlanmadığı yaşlarda bu tarz bir etkiye maruz kalan kişilerde renk değişimleri yaşanabilir. Buna ek olarak yaşlanma faktörü de diş rengi ile doğru orantılı olarak değişir. Bu nedenlerden ötürü diş beyazlatma diğer bir adıyla bleaching işlemi renk ve leke problemleri için kullanulan bir yöntemdir.

Beyazlatma Fiyatları

Fiyatlar kliniklere göre farklılık göstermektedir.

Diş beyazlatma fiyatları hakkında bilgiyi lütfen bizlere ulaşarak öğreniniz. Beyazlatma işlemi 2 seans ve 45’er dakika sürmektedir.

Diş Beyazlatma Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Diş beyazlatma işleminde hastalar bembeyaz bir gülüşe ve estetik bir görünüme kavuşma çabası içerisindedir. Yapılan klinik ve sosyal araştırmalarda hastaların bir çok durumda dişlerini göstermemek adına gülmekten kaçındıklarını ispatlamaktadır. Diş rengi ve görüntüsü bireylerin sosyal yaşamlarında kendilerini kısıtlamalarına ve gülümsemelerine engel olan estetik bir konudur.

Öncelikle beyazlatma işlemi yapılmadan mutlaka çürük dişler tedavi edilir. Bunun asıl sebebi ise beyazlatma için kullanılacak jelin çürük bölgelere gelerek dişin iç taraflarına ulaşma ihtimalidir. Bu, dişteki soğuk sıcak hassasiyetini arttıran ve istenmeyen bir probleme neden olur. Beyazlatma için ilk şart mine tabakasının bulunmasıdır. Yani beyazlatma işlemi kaplama dişlerde işe yaramayan bir uygulamadır. Diş çürükleri tedavi edildikten sonra diş hekiminiz diş temizliğinizi yaparak dişlerinizi beyazlatma işlemi için hazır hale getirmektedir. 2 seans süren bu işlem hastanın istediği tona kavuşması ile son bulacaktır.

Dişlerde Lekelenmeler Neden Olur?

  • Diş mine tabakası yaşlanmaya ve diş fırçalama alışkanlıklarına bağlı olarak çeşitli deformasyonlarla incelmekte ve alt kısımlarda bulunan koyu diş tabakasının rengi dahada matlaşan bir hal almaktadır.
  • Kola gibi gazlı içeceklerin tüketimi, kahve ve çay kullanımı, boyalı içeceklerin sık tüketimi diş rengini kısa sürede değiştirebilen etkenlerdir.
  • Sigaranın içerdiği bir çok farklı zararlı kimyasal madde leke ve sararma nedenlerini oluşturur. Katran ve nikotin kimyasal maddeleri dişin doğal yapısını olumsuz yönde etkilemektedir. Katran doğası itibariyle siyah ve suda erimeyen, temizlenmesi çok zor ve yapışkan bir maddedir. Nikotin ise renksiz bir maddedir fakat oksijen ile etkileşimi sonucunda sarımsı bir renk meydana gelir.
  • Hasta diş rengi koyulaşmasında yüksek tansiyon ilaçlarının yan etkisinin yanı sıra çeşitli antibiyotik kullanımına maruz kalan çocukların da dişlerinde belirgin değişimler gözlenir.
  • Kemoterapi  ve radyasyon, hasta dişlerinde koyulaşma yapan diğer bir önemli etkendir.

Diş Beyazlatma Tedavisini Kimler yaptırabilir?

Genel olarak diş beyazlatma tedavisi için bir yaş sınırlaması yoktur ancak 16 yaşından küçük hastalarda diş sinir dokuları çok geniş bir yapıya sahiptir buda hassasiyet durumunu ortaya çıkarabilir. Ayrıca hamilelik durumu olan ve bebeğini emzirmeye devam eden bayanlarda da beyazlatma tedavisinin yapılması uygun görülmemektedir. Çeşitli diş eti problemlerine sahip hastalar ile dişlerinde belli miktarda kırık veya çürük olan bireylerde de öncelikle mevcut problemlerin çözümüne gidilmelidir. Ancak bunların tedavisi yapıldıktan sonra bleaching işlemi yapılabilir. Diş hekiminiz yapacağı detaylı ağız içi muayenesi sonrasında hasta için uygun tedavi rotası çıkartılacaktır.


Beyazlatma tedavisi güvenli midir?

Diş beyazlatma işleminin bugüne kadar yapılmış uygulamalarında rastlanmış herhangi bir yan etkisi veya zararı görülmemiştir. Teknoloji ve deneyimin birleştiği diş hekimliği alanında ağrı ve sızı olmadan çok kısa bir sürede hastalar istedikleri beyazlığa kavuşabiliyor. Diş beyazlatma işlemi hekim kontrolünde yapıldığı taktirde başarılı ve etkili bir yöntemdir. Ağız içi detayları bilinmeden yapılan bazı uygulamalarda diş etleri zarar görebilmekte ve aşırı hassasiyet yaşanabilmektedir.


blank

Beyazlatma ne kadar süre etkili olur?

Ülkemizde Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin gerçekleştirmiş olduğu diş beyazlatma araştırmalarında, diş renginin 2 senelik hastalarda takip edildiği ancak herhangi bir renk geri dönüşüne rastlanmadığı belirtilmiştir. Tedavide sigara, alkol ve kahve kullanımının ve diş bakımının da önemi bulunmaktadır. İyi bakılan ağız ve dişlerde beyazlatma işlemi çok daha uzun süre rengini korumaktadır.

Tedavi Süreci Kaç Gündür?

Klinikte lazerle yapılan tedavilerin her biri  45 dakika süren 2 ayrı seans ile tamamlanmaktadır. Bleaching işlemi alanında uzman ve daha önce yüzlerce kez bu işlemi tekrarlamış diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir.

Tedavi sonrası Dikkat edilmesi Gerekenler: Diş beyazlatma tedavisinin hemen sonrasında uymanız gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu küçük noktalar yapılmış olan işlemde diş renginizin korunmasına büyük katkı sağlar.

  • Diş beyazlatma işleminden sonra en az  iki saat yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
  • Dişler bir süre renklenmeye karşı hassas olurlar. Bundan dolayı renk yoğunluğu yüksek olan bazı içeceklerden mutlaka uzak durulmalıdır. Bunlara örnek olarak kahve, çay, gazlı içecekleri örnek gösterebiliriz. Ayrıca renk verenler grubuna sigarayı da dahil etmeliyiz.

Renk değişimi nasıl gerçekleşiyor?

Hastanın diş tonu 2. seansın bitiminde istenilen sonuçları vermektedir. İşlem dişlerin temizlenmesi, tartar ve lekelerin yok edilmesi ile başlar. Daha sonrası ise dişin sert dokusu üzerine sürülen jel kimyasal reaksiyon sonucunda diş renginin açılmasını sağlamaktadır. Lazer işlemi ile dişlerin beyazlığı da kalıcı olarak sağlandıktan sonra uygulama tamamlanır.

Dişlerimi Beyazlatmak için hangi yolu tercih etmeliyim ?

Diş renginizin açılmasına yönelik isteklerinizde öncelikle diş hekimine danışmanız gerekmektedir. Eğer klinik olarak ağız içi herhangi bir problem saptanmamış ise kullanılabilecek yöntemlerden biri bleaching klinik tipi beyazlatmadır. Diş hekimi kontrolü olmadan bu tarz işlemlerin yapılması sakıncalıdır.


Özel Meltem Diş Poliklinikleri

Meltem Diş Poliklinikleri, diş hekimi kadrosu ile ağız ve çene bozuklukları, diş problemleri üzerine hizmet vermektedir.