Diş Eti Çekilmesi ve Tedavisi


Diş eti çekilmesi  bir takım nedenlerle diş kökünü saran pembe diş eti dokusunun dişlerden geriye doğru çekilerek kök yüzeyinin belli olmasına denir. Tıpta diş atrofisi  olarak da bilinen hastalık en çok rastlanılan ağız ve diş problemlerinden biridir. Diş eti çekilmesinin başlıca nedenleri arasında vitamin ve mineral eksikliği, yetersiz ağız ve diş hijyeni, diş taşı oluşumu ve düzensiz beslenmeyi gösterebiliriz.

Diş eti çekilmesi her yaş grubuna ait bireylerde görülebilir. Bu diş eti rahatsızlığından şüphesi olan hastalar hiç zaman kaybetmeden uzman hekime danışmalıdır. Aksi taktirde diş etinin çekilmesi, dişlerin kaybı gibi geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden 6 veya 12 ayda bir doktor kontrolüne gidilmeli ve diş taşı temizliği yaptırılmalıdır. Alacağınız bu önlem ile diş ve diş eti sağlığınızı korumaya yönelik büyük bir adım atmış olursunuz. Hasta ağız sağlığının farkında olmalı ve yaşadığı diş eti kanamalarını mutlaka dikkate almalıdır, diş eti kanamaları bize çekilmelerin veya farklı bir çok diş eti hastalığının habercisi olabilir.


diş eti çekilmesi tedavisi

Diş Eti Çekilmesi Türleri

Diş eti çekilmeleri akut diş eti çekilmesi ve kronik diş eti çekilmesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Diş eti çekilmesinin türü ancak uzman doktor muayenesi ile anlaşılabilir. 0-2 mm arası çekilmeler kronik diş eti çekilmesidir ve ileriye dönük çok büyük risk oluşturmaz ancak hemen tedavi edilmeleri gerekir. Kronik diş eti çekilmesi akut tipine göre çok daha yavaş ilerleyen bir türdür. 2,5-4 mm arası diş eti çekilmeleri veya hızlı bir şekilde çekilen diş etleri akut diş eti çekilmesi olarak nitelendirilir. Bu türdeki diş eti çekilmelerinin tedavisi ilerlemiş vakalarda çok zor olabilmektedir. Bu nedenle acil cerrahi müdahale ile gerekli tedavilerin yapılması gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Oluşur?

Diş eti çekilmesinin asıl nedenleri hastadaki kalsiyum eksikliği, diş eti hastalıkları ve diş taşı oluşumudur. Kalsiyum mineralinin kemik ve dişlerdeki yapıcı, onarıcı etkileri bu mineralin eksikliğinde güçsüz diş minesi ve diş etlerine neden olmaktadır. Bununla beraber diş eti problemleri de diş taşı bağlantılı bir çok hastalığa neden olmaktadır. Diş taşları diş eti çekilmelerinin baş aktörleridir. Vücut zamanla diş etlerinde ve diş üzerinde bulunan yabancı maddeleri yani diş taşlarını vücuttan atmak için çekilme hareketi göstermektedir. Diş eti iltihabı, diş eti kanamaları ve ağız kokusu gibi nedenler diş eti çekilmesi olduğunun bazı önemli belirtileridir. Bu iki faktörün dışında diş eti çekilmelerine neden olan bazı durumlar;

-Doğum sonrası: Doğumdan sonra bayanlarda diş eti çekilmelerine çok sık rastlanmaktadır. Bunun nedeni de vücuttaki vitamin eksikliğinden kaynaklanır. Özellikle peş peşe gelen doğumlarda bayan hastaların yeterli vitamin takviyesi yapmaması bu probleme neden olur.

-Yanlış ve düzensiz diş fırçalanması: Diş hijyenine özen göstermeyen bireylerde diş eti çekilmeleri çok sık gerçekleşmektedir. Özellikle yanlış diş fırçalanması, fırçanın diş etlerine çok sert bastırılması veya günde 3 kereden fazla diş fırçalanması diş etinin çekilmesine neden olabilmektedir. Dişler orta sertlikte bir fırça ile dairesel hareketler ve çok bastırılmadan fırçalanmalıdır.

-Diş muayenesine gidilmemesi: Diş hekimlerinin muayenede bulunarak ağız ve diş sağlığını kontrol etmeleri önemli bir konudur. Çünkü ağız içerisinde tespit edecekleri problemler olası diş eti çekilmelerine kaynak teşkil edebiliyor.

-Diş sıkmak, gıcırdatmak veya kalem ısırmak gibi alışkanlıklar: Gece uykuda diş sıkılması veya gıcırdatılması, kalem ısırma veya başka sert bir cismin ağızda çiğnenmesi gibi  alışkanlıklar zaman içerisinde diş yapısını bozarak çekilmelere neden olabilir.

-Hatalı diş tedavileri:  Diş eti çekilmesi daha önceden yapılmış hatalı diş dolgusu veya kaplamaların diş ve diş etlerine zarar vermelerinden dolayı oluşabilir.

-Yaşlanma etkileri: Zamanla diş ve diş etlerinin güçsüzleşmesi, yaşlanmaya bağlı sebeplerle iyileşmedeki zorluklar çekilmelere neden olabilir.

-Sigara kullanımı: Sigara kullanımı diş eti dokularının tahriş olmasına ve oraya iletilen kan ihtiyacının verimli bir şekilde kullanılamamasını sağlar.

-Şeker hastalığı: Diabet hastalarında diş eti çekilme riski üç kat artmaktadır. Şeker hastaları ağız ve diş rahatsızlıklarına son derece özen göstermeli, belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmelidir.

-Yapısal değişiklikler(morfolojik): Diş köklerinde meydana gelen yapısal değişiklikler veya doğuştan gelen çene ve diş yapısı diş eti çekilmelerine neden olabilir.

-Diş etinin tahriş edilmesi: Dişler arasına kürdan veya başka sert cisimlerin batırılması diş etlerine zarar vermektedir.

-Hormonal değişiklikler: Hamilelik, menapoz veya menstrasyon gibi hormonal değişikliklerde diş eti çekilmesi için uygun ağız içi yapısını oluşturmaktadır.


Diş Eti Çekilmesi Belirtileri

Diş eti çekilmesi için ilk ve en belirgin özellik ağızda koku (halitozis) oluşmasıdır. Bu belirtiyi sağlıklı diş etlerinde görülmeyen kanamalar izler. Diş fırçalarken kanama olması çekilmenin en belirgin özelliklerindendir. Soğuk ve sıcak yiyeceklerin tüketilmesi esnasında dişlerde aşırı hassasiyetin meydana gelmesi. Gözle görünür en büyük değişik ise diş diplerinde açılmaların başlamasıdır.  Dişler normalden daha uzun bir görüntü alırlar. İlerleyen durumlarda ise diş çürükleri ve iltihaplanmalar meydana gelir.

Önlem Olarak Neler Yapılabilir?

Aslında diş eti probleminin engellenmesi çok kolay ve zaman almayan gündelik işleri kapsıyor. Bunun temelini de dişlerin fırçalanması yani kişisel hijyen oluşturmaktadır. Dişlerimiz mutlaka günde 3 defa fırçalanmalı ve bu alışkanlık haline getirilmelidir. Doğru diş fırçalama tekniği öğrenilmeli, dişlerimizin her yeri aksatılmadan fırçalanmalıdır. Dişler temizlenirken diş etlerinden dişe doğru, yani üst çenede yukarıdan aşağı tarafa, alt çenede aşağıdan yukarı doğru itme hareketi yapılmalıdır. Diş temizliğine ek olarak dil temizliği de mutlaka yapılmalıdır. Dil yapısı gereği üstünde tüm bakterileri tutan bir organdır.

Diş temizliği yapılırken diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde diş ipi kullanımı çok faydalıdır. Diş tipine göre çeşitli kalınlıktaki diş fırçaları ve diş ipleri tercih edilebilir. En son işlem olarak ağız gargarası diğer adıyla ağız duşu kullanımı diş etlerinin temizlenmesinde ve ağız içi sağlığı adına yararlı birer yoldur.

Diş etlerindeki çekilmeler nasıl tedavi edilir?

Diş eti çekilmesi eğer seviye olarak akut diş etindeki gibi ilerlemiş bir boyutta ise mutlaka doktor müdahalesi gerekiyor. Çünkü dokuların dökülmesi ve diş kayıpları söz konusu ise duruma hastanın kendi başına bir çözüm bulması olanaksızdır. Cerrahi tedavinin uygulanacağı bu durumda 2 tedavi yöntemi bulunuyor. Biri diş eti dokusunun kaydırılması diğeri ise damak kısmından doku alınarak greft uygulamasının yapılmasıdır. Hastada gerekli diş dokusu bulunmuyor ise dışarıdan gerekli doku temin edilebilir. Diş dokusunun kaydırılması veya greft işlemi, çekilmelerin yaşandığı ve dişin inceldiği yerleri bir örtü görevi görerek kapatmakta ve iyileşme sağlamaktadır.

Diş eti tedavisinde acı çeker miyim?

Diş eti çekilmelerinde tedavi lokal anestezi altında cerrahi işlem ile yapılmaktadır. Bu tedavinin de diğer ağız içi işlemlerinden bir farkı yoktur. Operasyon sırasında hasta hiç bir acı ve ağrı duymamakta, işlem bitiminde ise alacağı ağrı kesici sayesinde tedaviyi tamamlamaktadır. Greft uygulanan hastalarda damak bölgesinde yaranın geçmesi ise 1 haftayı bulmaktadır. Sıcak yiyeceklerin yenmesi bu dönemde yaranın hızlı iyileşmesi adına tavsiye edilmez.

Tedaviden sonra nelere dikkat etmeliyim?

Operasyon sonrasında en çok dikkat edilmesi gereken konu sert ve sıcak yiyecek, içeceklerden bir süre uzak durulmasıdır. Diş eti çekilmesi tedavisi bittikten sonra iyi bir sonuca ulaşmak adına bölgenin sterilizasyonu önemlidir.


Özel Meltem Diş Poliklinikleri

Meltem Diş Poliklinikleri, diş hekimi kadrosu ile ağız ve çene bozuklukları, diş problemleri üzerine hizmet vermektedir.