İmplant Diş Uygulaması


İmplant diş nedir?

İmplant diş, eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle insan vücuduyla en uyumlu bileşik olan titanyum metalinin kullanılması ile hazırlanan yapay diş kökleridir. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilen implantlar çiğneme, ezme gibi tüm fonksiyonları yerine getirir ve aynı zamanda güzel bir estetik görüntü oluştururlar. Daha önceden kaybedilmiş dişlerin yerine yapılabileceği gibi enfeksiyon, iltihap gibi bir durum yoksa diş çekimi sonrasında da yerleştirilebilir.

İmplant tedavisinin amacı çene kemiği üzerinde  kullanılabilir dişler yaratmaktır. Bireylerdeki diş eksikliği sağlık ve estetik nedenlerle diş hekimliği alanında ayrı bir öneme sahiptir. İmplantlar kemik dokusunun uygun ve yeterli olduğu şartlarda sabit veya hareketli protezlerin yapımı amacıyla oluşturulurlar. Eğer hastanın kemik yoğunluğu ve uygunluğu yeterli düzeyde değilse işlem yapılmadan önce ağız içi kemik oluşturmaya yönelik çalışmalar yapılması gerekebilir. Bu işlemede kemik grefti denir. Yani alt veya üst çene kemiğinde eksilen kısmı tekrar yapılandırmak amacıyla yapılan bir işlemdir. Burada amacımız güçsüz olan kemik dokusunu yeniden güçlendirmek ve onarmaktır.



implant diş tedavisi


İmplant Diş Tedavisinin Önemi

Diş kayıplarında hastalar bu duruma genelde estetik bir gözle bakmaktadır. Ama uzun süreli bir ağız ve beden sağlığı göz önüne alındığında bireyin dişlerinin olmayışı çok farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Ağız ve diş bakımı bilinci ile bu tedavinin vakit kaybetmeden yapılması büyük önem taşımaktadır. Diş kaynaklı sağlık sorunları riskini ortadan kaldırmak için görünüm olarak doğal dişlere yakın ve uzun ömürlü sonuçların elde edildiği implant diş tedavisi hastalarımız tarafından tercih edilmektedir.

1950’li yılların başlarında İsveçli mucit ve doktor Per-Ingvar Brånemark tesadüfen tavşan kemikleri üzerinde yaptığı mikroskobik çalışmalar sonucunda titanyumun kemiklerle son derece uygun bir şekilde kaynaştığını fark etmiştir. Geçen 10 yıl sonunda da implant tedavisi 60’lı yıllarda hastalara uygulanmaya başlanmıştır. İmplant tedavisi 1950’li yıllardan günümüze kadar bir çok evreden geçmiş ve şuandaki kullanımı ile deyim yerindeyse ağız dostu son şeklini almıştır.

Dental İmplantların Özellikleri

Diş kayıplarında ve diş çekimi sonrasında doğal diş yapısına uygun ve başarı oranı yüksek bir tedavi yöntemi olan implant diş uygulaması yapılmaktadır. Tek diş kaybı, kısmi diş kaybı veya total diş kayıplarında hastalarımıza önerebileceğimiz implant diş, titanyumun diş kemiği ile olan uyumunda hastaları tekrar sağlığına kavuşturuyor. Dental implantın başlıca özelliklerini sıralayacak olursak;

  • Doğuş ile gelen dişlerinizde olduğu gibi rahat bir şekilde yeme, içme, çiğneme, ezme ve koparma gibi tüm fonksiyonları hiç zorlanmadan yerine rahatça getirebilmesi,
  • Kemik kaybının önlenmesi ve ağız hijyeninin kolay bir şekilde sağlanması,
  • Konuşma doğallığının korunarak ağızdan çıkan seslerin hiç bir şekilde bozulmaması,
  • Ağız ve yüz yapısını hiç bir şekilde bozmayarak, estetik bir görüntünün kısa sürede elde edilmesi,
  • Diş kayıplarında meydana gelen yumuşak dokuların zaman içinde kaybolma ve aşınması problemlerini ortadan kaldırması,
  • İnsan ömrüne eş dayanıklılıkta ve yapıda olması,
  • Yapılan hasta memnuniyeti değerlendirmelerinde geri dönüşlerin başarısı,

İmplant Kimler için Uygundur?

İmplant diş tedavisinin başarısı genel anlamda çene kemiğinin yoğunluğuna, bünyenin implantları kabul etmesine ve diş hekiminin tecrübesine bağlıdır. Bu nedenle tedavi yapılırken, hasta diş eksikliği boyutuna değil, kemik yoğunluğuna ve kemik gelişimini tamamlayıp tamamlamadığına bakılır.

Dayanıklılığı ve çok uzun yıllar kullanımı ile bilinen implantlarda üst yaş sınırlaması bulunmuyor. Özel bir durum olmadıkça 18 yaşını doldurmuş yani kemik gelişimi evresini tamamen doldurmuş bütün hastalar bu tedaviyi tercih edebilirler. Tüm bunlar haricinde ileri seviye diyabet(kontrolsüz diyabet), kalp rahatsızlıkları ve kan pıhtılaşmasına dair sorunu olan hastalar işlem öncesinde ilgili dalların hekimlerden mutlaka onay almalıdır.

Diş ektirme(implant) tedavisi esnasında ağrı olur mu ?

İmplant operasyonu klinik ortamda lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Hasta işlem sırasında ağrı ve acı hissetmeden operasyon tamamlanmaktadır. Operasyon sonrası hasta mutlaka diş hekiminin tavsiyelerine uymalıdır. Bu, hastanın operasyon sonrasını en az ağrı ve problem yaşamadan atlatması bakımından önemlidir. Bu sürede hasta günlük yaşantısına normal bir şekilde devam etmektedir. Operasyonu izleyen bir veya iki günlük süreçte kimi zaman ağrı oluşması olasıdır. Bunu da diş hekiminizin verdiği ağrı kesici ile rahatlıkla atlatabilirsiniz.

Osseointegrasyon Kavramı ve Diş İmplantı

Osseointegrasyon çene kemiğine yerleştirilen implantın bütünüyle kemik ile sarılması diğer bir değişle kemiğin implantı tamamen kabul etmesi anlamına gelmektedir. Diş implantlarının başarılı sayılabilmesi için çiğneme, ezme, koparma gibi fonksiyonların tümüne karşı sağlıklı ve güçlü bir duruş sergilemesi gerekmektedir. Buda implantların çene kemiği ile olan uyumuna bağlıdır. Osseointegrasyon dönemi için hastanın kemik yoğunluğuna ve yapısına, operasyon türüne, hastanın yaşına ve sağlık durumuna, operasyon yapılan bölgeye göre en az 2.5, 3 ay en fazla ise 6 veya 7 ay gibi bir süre beklemek gerekebilir. Bu süre bitiminde gerekli protez işlemleri yapılmaktadır.

İmplant Diş Nasıl Yapılır ?

İmplant diş bir veya birden çok diş kaybı olan hastalara uygulanan diş ekimi tekniğine verilen isimdir. Bu dişler hem işlevsellik hemde görüntü olarak doğal diş görünümünde sonuçları veriyor. Bunun nedeni ise direk çene kemiğine bağlı olması ve kullanım gücünü buradan almasıdır. Bu uygulamayı kısaca özetlemek gerekirse; diş etinin altındaki çene kemiği içerisinde bir implant yuvası oluşturulmaktadır. Bu yuva diş kökünün içine sığabileceği genişliktedir. Yuva oluşturulduktan sonra diş eti tekrar eski haline döner ve çene kemiğinin implantı kabul etmesi beklenir. Yani implantın kaynaması gerekir. Yeterli verimlilikte olmayan çene kemiklerinde, kemik oranının yükselmesi ve kemiğin güçlendirilmesi için greft yapılması gerekmektedir. Greftin başarılı olması ve bütünleşmesi için iki veya üç aya ihtiyaç duyulmaktadır.

İmplant tedavisi uygulamada kolay ve pratik ama teknik kısımda deneyim ve bilgi birikimi gerektiren bir tedavidir. İmplant yapmaya karar veren hasta işlemleri diş hekimine bağlı olarak kademeli ve belirli bir sürede tamamlamakta ve daha sonra yeni dişlerine kavuşmaktadır.

Hastanın implant seçimi, implantın dişe uygulanması, diş kemiğinin kuvvetlendirilmesi, implant türünün tercihi gibi bir çok faktör dikkatle ele alınması gereken hassas konulardır. İşlemi yapan diş hekiminin bu konudaki tecrübesi tedavinin başarısı ile doğru orantılı olmaktadır. Bu bilgiler altında implant tedavisi kısa süreli bir çözüm değil çok uzun yıllar sürecek olan ağız ve diş sağlığının temelidir.

Başarılı bir implant için 4 önemli faktör;

İmplant tedavisinde beklenen sonuç doğal bir görünüm ve tam anlamıyla işlevselliği elde etmektir. Dışarıdan bakıldığında düzgün ve güzel bir görünüm ile doğal dişlerin sahip olduğu tüm mekaniği gerçekleştirebilme yeteneği bu tedavinin başarısını ortaya koyuyor. Yapılan tedavi sürecinde hastayı memnun eden sonuçlar elde etmek için dikkat edilmesi gereken 4 önemli nokta bulunmaktadır.

  1. Diş hekiminin cerrahi becerisi ve tecrübesi; Diş implantı diğer diş tedavilerinden farklı olarak diş hekiminin yapmış olduğu operasyon sayısı ve bu alandaki tecrübesi ile değerlendirilebilir. Bu tedaviyi uygulayacak olan kişi diş hekimidir ve aldığı eğitimden, bu operasyonu daha önce kaç kez yaptığına  kadar tüm faktörler önemlidir.
  2. Diş kliniğinin etkisi; İşlemin yapılacağı kliniğin temizliği, operasyonda görev alacak yardımcı diş teknikerlerinin bilgi ve tecrübesi, kullanılan ekipmanların kalitesi ve hijyen şartlarına ne denli uyulduğu implant başarısını son derece etkilemektedir.
  3. Hastanın sahip olduğu kemik kalitesi ve yapısı; Hastaya bu tedavi uygulanmadan önce diş hekimi tarafından kemik yoğunluğu ve yapısı hakkında bilgi verilir. Çünkü her insandaki kemik dokusu oranı farklılık göstermektedir. Belli şartlarda implant tedavisinden önce kemik yoğunluğunu arttırmaya yönelik bir işlem gerçekleştirilebilir. Çünkü kemiğin kalitesi ve yoğunluğu işlem alt yapısı için önem arz ediyor.
  4. Tedavi sonrası hijyen ve bakım; İmplant işlemi tamamlandıktan sonra, protezlerin her gün en az iki defa doğru bir şekilde fırçalanması gerekmektedir. Protez üzerinde veya aralarında biriken yemek artıklarını uzaklaştırmak için diş ipi tercih edilebilir. Komple ağız hijyenini sağlamak açısından ise ağız gargarası kullanımı önerilmektedir.

İmplant Tedavisi Pahalı mıdır?

İmplant tedavisi hakkında en çok merak edilen konulardan biride ücretidir. İlk bakışta bazı hastalara pahalı gibi görünen bu tedavi aslında yaşam kalitesi ve sağlık düşünüldüğünde gerekliliği net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Dişlerin ağız içi sindirimde aldığı rol ve estetik görüntüsü göz önüne alındığında hastanın yaşamında önemli olduğu tüm yönleriyle gözler önüne seriliyor. Diş eksikliği insanların yaşamında büyük bir problemdir ve ileriye dönük daha komplike problemlere(kalp hastalıkları, sindirim bozukluğu) yol açma ihtimali olması yüzünden hızlı bir şekilde tedavi edilmelidirler.

Tedavinin Ömrü ne kadardır ?

Hastanın bilinen ciddi bir sağlık problemi olmadığı ve implantlarınında uygun malzeme ve iyi bir marka ile yapıldığı düşünülürse kullanım ömrü sınırsızdır. Diş hekiminin uyguladığı implant tedavileri ömürlük bir işlem olarak kalıcılığını korur. Burada hasta tarafından dikkat edilmesi gereken ise ağız hijyeni kurallarının implant kullanım süresinde etkili bir rol oynadığıdır. Normalde de olduğu gibi bakımsız ağız ve dişlerde problemler meydana gelebiliyor. Diş ömrünün kendi uzunluğunda ve kalitesinde olan dental metaryel titanyum metalidir. Dünya genelinde gözlemlenen titanyum implantlarına ömürlük gözüyle bakılmakta, bu işlemin yüksek başarı oranına sahip olduğu bilinmektedir.

İmplantların Sağlığa Olumsuz Etkileri var mıdır?

İmplantlar çene kemiğine takıldıktan bir süre sonra ağrı yapabilmektedir. Bu, işlemin normal süreci ve çene kemiğinin implantları kabul etmesi evresinde yaşanan doğal bir durumdur. Titanyum implantlarının kullanılması hem başarı oranını arttırmakta hemde kemiğin implantları kabul etmesini kolaylaştırmaktadır. Bilinmeyen klinikler ve tecrübesiz hekimler titanyum dışında da bazı farklı metallerden üretilmiş malzeme kullanabiliyor. Bu ne yazıkki kişinin metal alerjisini tetikleyebilir ve kemiğin işlemi reddetmesine neden olabilir. Bu nedenle implant işlemi diğer diş tedavilerinde olduğu gibi tecrübeli diş hekimi kontrolünde ve uygun ürün ile yapılmalıdır. Tüm bunların ötesinde implant zaten zararlı bir yapı değil aksine insan sağlığının korunması ve dişlerin verimli kullanılması için güvenli bir yoldur.

Diğer bir önemli konu ise implant işlemi sırasında siyanür kullanımının zararları üzerinedir. ( Siyanür hastanelerde insan sağlığına olan zararları yüzünden kesinlikle kullanılmaz, merdiven altı kliniklerde kullanıldığı rapor edilmiştir.) İmplant metali kendi kendine kanser riski taşımayan özelliktedir. Sadece hastanın diş hekimleri eşliğinde modern bir klinikte işlem yaptırması gerekiyor. Tedavi sonucunda hastaların yorumları pozitif olmakta ve implant(diş ektirme) tedavisinin kendi hayatlarındaki katkılarını belirtmektedir.

İmplant Koku yapar mı ?

Ağız kokusu  sigara, çürük ve bakteriyel nedenlerden ötürü gerçekleşir. Bireylerin günlük kişisel bakımını yaptığı ve ağızlarında herhangi bir çürük olmadığını düşünürsek, implant asla ağız kokusu ve benzeri bir duruma neden olmamaktadır.


Özel Meltem Diş Poliklinikleri

Meltem Diş Poliklinikleri, diş hekimi kadrosu ile ağız ve çene bozuklukları, diş problemleri üzerine hizmet vermektedir.